Foto 2020: coronajaar. Beeld: Rob Acket
Het Rijksvastgoedbedrijf in het nieuwsWat gebeurde er met ons en ons vastgoed in 2020?
2020
Het rondwarende coronavirus en de maatregelen van het kabinet tegen verdere verspreiding (anderhalve meter, lockdowns, avondklok) hebben ook grote invloed op het werk van het Rijksvastgoedbedrijf. Om lopende en toekomstige aanbestedingen, werkzaamheden en projecten zoveel mogelijk en op een verantwoorde manier door te laten gaan, maken de overheid, de bouw- en technieksector, banken en brancheverenigingen afspraken voor Samen doorbouwen aan Nederland. Om de bouwwerkzaamheden ook veilig te kunnen blijven uitvoeren in coronatijd, is in 2020 in samenwerking met de sector het protocol Samen veilig doorwerken opgesteld. En verder in het nieuws…
- Meer informatie op https://www.rijksvastgoedbedrijf.nl/corona
- In deze tijdlijn vind je een selectie van het nieuws. Op rijksvastgoedbedrijf.nl zijn alle nieuwsberichten uit 2020 terug te vinden.
Het gebouw aan Herman Gorterstraat 5 in Utrecht wordt volledig energieneutraal. Hiermee wil het Rijksvastgoedbedrijf bewijzen dat het mogelijk is om in een gedateerd gebouw als dit van energielabel B naar A++++ te gaan. Straks heeft het pand niet alleen een energiebesparende, maar ook een energieopwekkende functie. Naar verwachting is de renovatie begin 2023 klaar.
In maart 2020 begint de verkoop van de voormalige gevangenis Wolvenplein in Utrecht. Het prachtig gelegen rijksmonument met zijn fraaie symmetrische cellengangen en galerijen staat te koop voor herontwikkeling. Het is de bedoeling dat er diverse bestemmingen in het gebouw komen, wonen is er een van. Ook moet het complex deels openbaar toegankelijk blijven. Herontwikkeling moet de architectuur van het monument en het verleden eer aan doen en iets bijzonders toevoegen aan de stad. Geïnteresseerden konden plannen voor herontwikkeling indienen tot het najaar van 2020, de gunning wordt in 2021 verwacht.
De stand van zaken rondom de verkoop vind je op biedboek.nl.
Het Rijksvastgoedbedrijf werkt met Rijkswaterstaat, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat aan de totstandkoming van een windpark op rijksgrond voor de levering van duurzame energie. Het windpark komt op de zeewering van de Tweede Maasvlakte in Rotterdam en is naar verwachting in 2023 in bedrijf. Het Rijk wordt na de bouw voor een periode van 25 jaar ook afnemer van de opgewekte elektriciteit. Er zijn nog tien andere energieprojecten in voorbereiding.
Het Rijksvastgoedbedrijf koopt het Paleis van Justitie aan de Leeghwaterlaan 8 te ’s-Hertogenbosch met een vloeroppervlak van circa 42.000 m2. De koop van dit gebouw past in het beleid om strategische locaties in eigendom te hebben en minder te huren. De reden: gebouwen in eigendom zijn gemakkelijker naar eigen inzicht te verduurzamen. Ook wordt er op deze manier bespaard op huisvestingskosten.
Het Rijksvastgoedbedrijf wil de onderhoudscontracten van klimaatinstallaties bij Defensie bundelen en zoekt voor de nieuwe Raamovereenkomst ‘no-nonsense doeners, gericht op samenwerking, openheid en resultaat’. Het gaat in het nieuwe raamcontract vooral om het uitvoeren van preventief- en correctief onderhoud, keuringen, (deel)vervangingen en het op afroep uitvoeren van een conditiemeting volgens RVB BOEI. In juni 2020 publiceert het Rijksvastgoedbedrijf de aankondiging van deze aanbesteding op TenderNed; de aanbesteding van het raamcontract is in februari 2021 op TenderNed geplaatst.
Het Rijksvastgoedbedrijf werkt met alle betrokken partijen met succes samen aan de totstandkoming van een nieuw stukje Nederland: de Marker Wadden. In juli 2020 wordt op een van de eilanden van de Marker Wadden een duurzame, zelfvoorzienende nederzetting geopend. Het is het eerste Nederlandse eiland dat niet is aangesloten op elektriciteit, gas, drinkwater en riolering (off grid). Zonnepanelen maken het hier mogelijk om energie op te wekken; de windmolen dient als reservebron.
De Koning Willem Ⅲ kazerne in Apeldoorn heeft een nieuw, multifunctioneel lesgebouw. In het gebouw van 16.000 m² naar ontwerp van RVB-architect Peter Theuwissen is een collegezaal met 160 plaatsen gebouwd en zijn 30 leslokalen, een bibliotheek en 174 flexwerkplekken voor het onderwijs van de militairen van de Koninklijke Marechaussee te vinden. Van de voorbereidingen tot en met de oplevering van het lesgebouw heeft alles in het teken gestaan van duurzaamheid en innovatie: het gebouw is gasloos en voorzien van een innovatieve en duurzame ijsbufferinstallatie die zorgt voor het verwarmen en koelen van het gebouw.
Na een ingrijpende restauratie is de monumentale Seyss-Inquart bunker (nieuwe naam: commandopost Clingendael) in Wassenaar in september 2020 klaar voor de verkoop. De verkoop is in 2021 gepland. De enorme bunker werd in de Tweede Wereldoorlog gebouwd in opdracht van Arthur Seyss-Inquart, de rijkscommissaris van Nederland namens de Duitse bezetter. Opvallend detail: de bunker lijkt aan de buitenkant op een boerenschuur.
Tijdens opgravingen op voormalig vliegkamp Valkenburg in Katwijk vinden archeologen bijzondere resten van de grensverdediging van het Romeinse Rijk. Het gaat om een Romeinse spitsgracht, een verdedigingswal en de funderingen van een vermoedelijke wachttoren uit de eerste eeuw na Chr. De ontdekkingen tonen aan dat er op dit terrein waarschijnlijk een legerkamp lag, waarin Romeinse troepen bivakkeerden. Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt voormalig marinevliegkamp Valkenburg samen met de gemeente Katwijk tot de nieuwe wijk Valkenhorst, de zesde woonkern van Katwijk.
Francesco Veenstra wordt de volgende rijksbouwmeester; de ministerraad stemt op 6 november in met zijn voordracht. Veenstra volgt Floris Alkemade op, die tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester blijft. Veenstra wordt vanaf september ook voorzitter van het nieuwe driekoppige College van Rijksadviseurs. Dit college adviseert het Rijk over ruimtelijke vraagstukken in de leefomgeving.
De inzet van rijksvastgoed kan een betekenisvolle bijdrage leveren aan maatschappelijke opgaven zoals de energietransitie en de woningbouwopgave. Dat is een van de conclusies na de evaluatie van het regionaal ontwikkelprogramma (ROP) van het Rijksvastgoedbedrijf. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stuurt in december een brief naar de Tweede Kamer met deze conclusie. Het ROP is de gebiedsgerichte aanpak waarin het Rijksvastgoedbedrijf in nauwe samenwerking met gemeenten, provincies en marktpartijen vastgoed en gronden inzet voor het realiseren van maatschappelijke meerwaarde.