Tijdelijke Tweede Kamer

Dit artikel hoort bij: Jaarverslag 2020

Hart van de democratie

Foto De 'bekende' roltrappen in het verbouwde ministeriegebouw. Beeld: Tineke Dijkstra

De verbouwing van het voormalige ministerie van Buitenlandse Zaken tot tijdelijke huisvesting voor de Tweede Kamer nadert z’n voltooiing. Ruim vijf jaar lang, tijdens de renovatie van het Binnenhof, wordt dit het hart van de democratie.

De tijdelijke huisvesting is een ‘functionele kopie’ van het Tweede Kamergebouw aan het Binnenhof, zodat het parlementair proces doorgang kan vinden.

  • Een impressie van de tijdelijke behuizing vind je hieronder. De nieuwe plenaire zaal blijft nog even geheim…

Nieuwe publieksentree

Aan de kant van het Prinses Irenepad in Den Haag bevindt zich een hoog, glazen entreegebouw en een lagere, brede luifel. Dit is de nieuwe publieksentree. De nieuwe luifel bij de entree is van 3D geprint biobased materiaal en kan later worden hergebruikt.

Beeld: Tineke Dijkstra

Blikvangers

De nieuwe centrale hal is geschikt gemaakt voor de ontvangst van de jaarlijks te verwachten 200.000 bezoekers aan de Tweede Kamer. Blikvangers zijn net als op het huidige Binnenhof de twee roltrappen die naar de tweede verdieping leiden. Daar is de toegang tot de publieke tribune van de plenaire zaal.

Beeld: Tineke Dijkstra

Commissiezalen met vilten wanden

De Tweede Kamer heeft in de tijdelijke huisvesting aan Bezuidenhoutseweg 67 straks ook weer de beschikking over vier kleine en drie grotere commissiezalen. De zalen hebben dezelfde namen als aan het Binnenhof: ze zijn vernoemd naar bekende mannen en vrouwen uit de Nederlandse politieke historie zoals Marga Klompé, Aletta Jacobs en Pieter Jelles Troelstra. De vilten wanden van de nieuwe commissiezalen zijn van gebruikte petflessen gemaakt.

Beeld: Tineke Dijkstra

Publieke tribune

De nieuwe plenaire zaal heette in BuZa-tijd de Van Kleffenszaal. Hij was ooit in gebruik voor belangrijke (buitenlandse) ontvangsten. Om alle 150 Kamerleden straks een goede plek te geven én ruimte voor een publieke tribune te maken, moesten de oude tolkencabines het veld ruimen en zijn ook enkele zuilen verwijderd. Voor groepen bezoekers is er nu een geluiddichte multimedia-ruimte gemaakt.

Beeld: Jeroen van der Meyde