Foto Staatssecretaris Knops staat de pers te woord. Beeld: ANP
Het Rijksvastgoedbedrijf in het nieuwsWat gebeurde er met ons vastgoed in 2018?
2018
Het Rijksvastgoedbedrijf zorgde in 2018 voor onderhoud, aan- en verkoop, nieuwbouw, verbouw en renovatie, ontwikkeling en herontwikkeling van onze diverse vastgoedportefeuille met het oog op actuele maatschappelijke opgaven, zoals woningbouw, energietranisitie en werkgelegenheid. In beheer van het RVB zijn gevangenissen, rechtbanken, kazernes, vliegvelden, terreinen, ministeries, musea en paleizen.
In deze tijdlijn een selectie van het nieuws. Op rijksvastgoedbedrijf.nl zijn alle 65 nieuwsberichten uit 2018 terug te vinden.
Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt het Hembrugterrein in Zaandam voor 41 miljoen euro aan ABC Planontwikkeling BV. De projectontwikkelaar bracht het hoogste bod uit. Op het terrein komen ongeveer 1.000 woningen, zowel huur als koop. Daarnaast komen er bedrijven, winkels en kantoren, die goed zijn voor zo’n 650 arbeidsplaatsen. Het is de bedoeling dat het bestaande bos naar de gemeente Zaanstad gaat en op termijn toegankelijk wordt voor het publiek.
Het Rijksvastgoedbedrijf, de provincie Noord-Holland, NUON en tien agrariërs hebben onderling grond geruild ter grootte van meer dan 600 voetbalvelden (309 hectare) in de Wieringermeerpolder en op Wieringen. Door de ruil wordt bijvoorbeeld de agrarische structuur in het gebied verbeterd en ontstaat er ruimte voor een windmolenpark.
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een perceel van 36.500 m2 bouwgrond op het Oostenburgereiland in het hart van Amsterdam verkocht aan vastgoedontwikkelaars VORM uit Papendrecht en Steenwell uit Groningen. Zij vormen samen de Stadswerf Oostenburg Ontwikkeling B.V (SOO). De combinatie gaat op de kavel ongeveer 450 huur- en koopappartementen bouwen. Ook komen er commerciële ruimten. SOO betaalt het rijk 64 miljoen euro voor het terrein.
De nieuwe Rijksinspectie Terminal (RIT) die het Rijksvastgoedbedrijf in de Rotterdamse haven ontwikkelde, is vanaf 11 april in gebruik. De RIT biedt de Douane de mogelijkheid om op één plaats intensief samen te werken met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De drie toezichthouders combineren er hun controles tot een ‘one stop shop’ voor de sector transport en logistiek.
Namens het Rijksvastgoedbedrijf en RCreators, openen directeur-generaal Annet Bertram van het Rijksvastgoedbedrijf en voorzitter algemeen bestuur Hans Gennissen van Facilicom Group op 17 mei het nieuwe duurzame rijkskantoor de Knoop. De voormalige Knoopkazerne onderging een duurzame herontwikkeling tot rijkskantoor waar verschillende rijksdiensten hun intrek in namen.
De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Raymond Knops besloten tot het uitvoeren van een Regionaal Ontwikkelprogramma voor rijksvastgoed. Knops: 'Het Rijk heeft een stevige positie op de vastgoedmarkt, deze positie is belangrijk bij het realiseren van de kabinetsdoelstellingen op het terrein van werken, wonen, duurzaamheid en circulaire economie. Dat kunnen we niet alleen. We willen daarom samenwerken met regionale en lokale initiatieven. Daar gaat dit ontwikkelprogramma over.'
Het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk is in vijf jaar tijd ontmanteld. Het grootste deel van de vrijkomende materialen is duurzaam hergebruikt voor andere projecten. Heijmans leverde het terrein van 250 hectare na onderzoek, sloop en sanering begin juli op aan het Rijksvastgoedbedrijf.
Koning Willem-Alexander opent 14 september het nieuwe gerechtsgebouw in Breda. De koning onthult het beeld van Vrouwe Justitia, symbool voor de onafhankelijkheid van de rechtspraak. In het gerechtsgebouw zitten de Raad voor de Kinderbescherming, het Openbaar Ministerie Zeeland-West-Brabant en de rechtbank Zeeland-West-Brabant.
Uiterlijk in 2040 zijn de belangrijkste overheidsgebouwen in het centrumgebied van Den Haag klimaatneutraal. Dat is het doel van de Green Citydeal EnergieRijk Den Haag. Op 27 september 2018 zetten staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gedeputeerde Baljeu van de provincie Zuid-Holland en wethouder Van Tongeren van de gemeente Den Haag hun handtekening onder deze ambitieuze afspraak.
Gijs Van Vaerenbergh gaat drie objecten ontwerpen voor het historische park rondom Huis Doorn. Het bureau won de prijsvraag die het Rijksvastgoedbedrijf uitschreef voor het toevoegen van drie nieuwe tuinelementen. Rijksbouwmeester en juryvoorzitter Floris Alkemade maakt de naam van de winnaar op 8 oktober bekend.
Het Rijksvastgoedbedrijf heeft 23 kavels in de IJsselmeerpolders gegund. Daarvoor bood het RVB 686 hectare agrarische grond in geliberaliseerde pacht aan; de hoogte van de pachtprijs is niet meer bepaald door het Pachtprijzenbesluit. Met deze werkwijze streeft het Rijksvastgoedbedrijf naar meer transparantie en marktwerking.