Foto Pers in het Tweede Kamergebouw. Beeld: Richard van Elferen
Het Rijksvastgoedbedrijf in het nieuwsWat gebeurde er met ons vastgoed in 2017?
2017
Het Rijksvastgoedbedrijf zorgde ook in 2017 voor onderhoud, aan- en verkoop, nieuwbouw, verbouw en renovatie, ontwikkeling en herontwikkeling van onze diverse vastgoedportefeuille. In beheer van het RVB zijn gevangenissen, rechtbanken, kazernes, vliegvelden, terreinen, ministeries, musea en paleizen.
In deze tijdlijn een selectie van het nieuws. Op rijksvastgoedbedrijf.nl zijn alle 73 nieuwsberichten uit 2017 terug te vinden.
Het Rijksvastgoedbedrijf kondigt de aanbesteding van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen aan. De kazerne vervangt de huidige marinierskazerne in Doorn. De nieuwe kazerne in Vlissingen moet werk- en verblijfruimte bieden aan 1.800 militairen. Op 1 juni wordt bekendgemaakt dat het Rijksvastgoedbedrijf in dialoog gaat met drie concurrerende consortia die de nieuwe kazerne willen ontwerpen, bouwen en vervolgens 25 jaar lang willen beheren. De gunning is begin 2019 gepland en de nieuwe kazerne is naar verwachting begin 2022 helemaal in gebruik.
Vier bedrijven winnen de aanbesteding om de komende jaren groene stroom te leveren aan de hele rijksoverheid. Het gaat om ongeveer 1.000 gigawattuur elektriciteit per jaar over de jaren 2018 tot en met 2022, verdeeld over bijna 6.500 aansluitingen. Daar is een bedrag mee gemoeid van circa 200 miljoen euro voor een looptijd van 5 jaar. Een derde deel van de stroom komt van Nederlandse wind- of zonne-energie, het overige deel uit andere Europese landen. Op de langere termijn wil het Rijk alleen nog elektriciteit kopen die in Nederland duurzaam is opgewekt, zoveel mogelijk op rijksgrond; de periode tot 2022 is zo bezien een overgangsperiode.
Koning Willem-Alexander opent op 19 april 2018 het gebouw B30 aan de Bezuidenhoutseweg 30 in Den Haag. In dit nieuwe kenniscentrum zitten nu het Centraal Planbureau, het Planbureau voor de Leefomgeving, het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. Ook de Autoriteit Persoonsgegevens is gevestigd in B30. Het Rijksvastgoedbedrijf zorgde voor de renovatie en herinrichting van het voormalige gebouw van het ministerie van Economische Zaken. Het monumentale pand uit 1917 is nu een flexibel kantoor met 450 werkplekken.
Op 20 april verschijnt Kei 3: Atelier Rijksbouwmeester. In ons online magazine spreekt rijksbouwmeester Floris Alkemade als ‘boegbeeld’ van zijn atelier bij het Rijksvastgoedbedrijf de ‘ontwerpkracht’ van Nederland aan om het rijksvastgoed in Nederland een goede toekomst te geven, ook als het verkocht wordt.
Supreme Allied Commander Europe (SACEUR) directeur–generaal Curtis M. Scaparrotti opent op 31 mei de nieuwe hoofdingang en een extra kantoorvleugel van het Allied Joint Force Command-hoofdkwartier van de NAVO in het Zuid-Limburgse Brunssum. De NAVO heeft daarmee meer ruimte voor kantoren, vergaderzalen, een restaurant en een nieuwe, goed beveiligde entree. Het pand is 3 maanden eerder opgeleverd dan gepland. Op dezelfde dag werd in bijzijn van koning Willem-Alexander gevierd dat de NAVO in Brunssum 50 jaar bestaat. Bij het hoofdkwartier werken ongeveer 900 mensen, afkomstig uit meerdere NAVO-lidstaten.
Paleis Soestdijk gaat voor 1,7 miljoen euro naar de hoogste bieder. In december 2017 is de officiële overdracht. De nieuwe eigenaar maakt van het paleis een platform voor innovaties en excellent ondernemerschap, met tentoonstellingen en evenementen voor een breed publiek. Aan de overkant van de Amsterdamse straatweg in Baarn is ruimte voor ontvangsten en evenementen als muziek, dans, theater en film en fotografie. Op verschillende plekken komen horeca- en hotelvoorzieningen. Het bosgebied gaat open voor recreanten en op het terrein van de voormalige marechausseekazerne komen woningen.
De provincie Flevoland en het Rijksvastgoedbedrijf spreken af om percelen van het Rijksvastgoedbedrijf te ruilen met gronden van Staatsbosbeheer en Stichting Het Flevo-landschap om ruimte te bieden voor het programma Nieuwe Natuur van de provincie. Hiermee verandert circa 450 hectare Flevolandse grond van eigenaar, een van de grootste grondruilingen ooit in deze provincie.
Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt bedrijven voor het onderhoud van klein en groot vastgoed en attendeert lokale en landelijke onderhoudsbedrijven op de aanbesteding op TenderNed. Het gaat bijvoorbeeld om de inspectie en het onderhoud van pachtboerderijen, woningen en voormalige rijkskantoren. Voor acht regionale en twee landelijke opdrachten zoekt het Rijksvastgoedbedrijf flexibele marktpartijen met bouw-, transport-, elektro- en klimaattechnische kennis.
Het Rijksvastgoedbedrijf verkoopt de Bijlmerbajes. Er komt een nieuwe, autoluwe stadswijk voor in de plaats: het Bajes Kwartier. Er komen ongeveer 1.350 woningen, zowel koop als huur, variërend van betaalbare starterswoningen tot exclusieve huizen en zorgwoningen. Vijf gevangenistorens worden gesloopt, één wordt getransformeerd tot ‘groene toren’ met een verticaal park en stadslandbouw. Alle gebouwen in het Bajes Kwartier worden volledig energieneutraal en 98 procent van het materiaal uit de gevangenis wordt opnieuw gebruikt. Vijf consortia dienden voor de zomer een plan in en brachten een bod uit.
Het Rijksvastgoedbedrijf huurt een zeer duurzaam kantoorgebouw in Eindhoven. Het gaat om duurzaam hergebruik van het voormalige Rabobankkantoor, naast het centraal station. Het herontwikkelde gebouw wordt eind 2019 opgeleverd. Deze huurovereenkomst en de eventuele aankoop van dit pand na 3 jaar past in de strategie van het Rijksvastgoedbedrijf om zijn kantoren (groter dan 10.000 m2) naar strategische centrale locaties (het liefst bij NS-stations) te verplaatsen en deze ook sterk te verduurzamen.
Twee mariniers dalen op 28 september met een grote sleutel af van een van de nieuwe legeringsgebouwen op de Van Ghentkazerne in Rotterdam. Met de overhandiging van de sleutel aan de korpscommandant is de opening en daarmee de uitbreiding van de kazerne met 2 nieuwe overnachtingfaciliteiten een feit. Sinds 1938 is de Van Ghentkazerne het opleidingsinstituut van het Korps Mariniers. In de twee bakstenen torens kunnen in totaal 297 soldaten tijdens hun opleiding tot marinier slapen. De Dienst Toezicht & Handhaving en onderdelen van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond hebben de kazerne ook als thuisbasis.
Koning Willem-Alexander opent op 4 oktober de nieuwbouw van Eurojust in Den Haag. Het nieuwe gebouw staat aan de Johan de Wittlaan, in de internationale zone van de gemeente. Op 24 maart 2017 werd de bouw afgerond. Kenmerkend voor het ontwerp van de nieuwe huisvesting zijn de lichte gevel van composiet met daarin hellend glas en de glooiende landschapstuin, passend in de groene stadsomgeving. Het 12 verdiepingen tellende gebouw heeft 400 werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van 28 EU-landen en drie andere landen.
Het Rijksvastgoedbedrijf start op 6 oktober de aanbesteding voor de bouw van een pand voor het Europees Medicijnagentschap (EMA) in Amsterdam. Want als Nederland de vestiging van dit agentschap (European Medicines Agency) krijgt toegewezen, moet er snel een nieuw pand aan de Amsterdamse Zuid-as komen. Daarom heeft het Rijksvastgoedbedrijf, ook alvast een ontwerp gemaakt. Op 20 november wordt bekend dat Amsterdam de nieuwe vestigingsplaats wordt. Maart 2018 is de bouw en 20 jaar onderhoud gegund aan Dura Vermeer, voor 255 miljoen euro.
Koning Willem-Alexander opent op 1 november het vernieuwde rijkskantoor Rijnstraat 8 in Den Haag. Het voormalige VROM-gebouw werd in de jaren tachtig van de vorige eeuw ontworpen door architect Jan Hoogstad. Om te voldoen aan de huidige eisen op het gebied van werken, duurzaamheid en beveiliging was het pand toe aan een grondige renovatie. Het gerenoveerde rijkskantoor biedt nu plek aan het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, het hoofdkantoor van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers en de Dienst Terugkeer & Vertrek. Alle werkplekken zijn multifunctioneel: door het toepassen van flexwerken zijn er 4400 werkplekken voor ruim 6000 medewerkers. Er zijn in het begin nog wel wat klachten bij de gebruikers, die zo goed mogelijk worden verholpen.
- Op 2 november verschijnt Kei 4: Hoe wij zitten. In ons online magazine de zoektocht naar de ideale werkomgeving van de rijksambtenaar, van vroeger tot nu.
(Beeldtitel: Rijkskantoor Rijnstraat 8. Emmely de Kruijff wijst naar een gebouw:)
STEVIGE MUZIEK
EMMELY DE KRUIJFF: Kijk, dit is het nou. Het vernieuwde Rijkskantoor Rijnstraat 8.
Met dit ontwerp neemt het Rijk het voortouw in de duurzame gebouwde omgeving.
En dat begon al bij de sloop. Praktisch alles is hergebruikt.
Zo is al het glas gerecycled en teruggebracht.
Kom verder.
(Ze loopt langs een glazen pui. Daarna legt ze een pasje tegen een deurstijl en gaat een draaideur door. Even later staat ze op een geel verlichte roltrap:)
DE STEVIGE MUZIEK SPEELT VERDER
Het is een flexibel rijkskantoor.
Je kan hier werken met collega's van allerlei rijksorganisaties.
(Beeldtekst: 6000 fte. 4400 werkplekken.)
DE STEVIGE MUZIEK SPEELT VERDER
Nu, met flexwerken, maar ook in de toekomst is het gebouw geschikt voor verandering in gebruik.
(Ze staat op een gele roltrap. Op een gestreepte vloer zitten mensen aan tafeltjes.)
DE STEVIGE MUZIEK SPEELT VERDER
Om te zorgen dat we ook comfortabel kunnen werken zijn er diverse innovaties toegepast.
Zo is er voor dit pand een uniek lichtplan ontwikkeld, met slimme ledverlichting.
Is er niemand aanwezig of is het een heldere dag dan past het licht zich gewoon vanzelf aan. Wel zo zuinig.
(Beeldtekst: Geïnstalleerd vermogen: 25 watt/m2. Levensduur: 25 jaar.)
Dit is allemaal duurzaam geïntegreerd in het klimaatplafond.
Bijzonder, want dit is de eerste keer dat led zo breed wordt toegepast.
Dan komen we nu in de verwarming van het pand.
In deze zuidserres wordt als het ware de warmte geoogst.
In de winter en de tussenseizoenen warmt de zon de serre op.
En deze warmte kan handig gebruikt worden door de afzuiging voor de verwarming van alle ruimten. Zo wordt het kaseffect handig gebruikt.
(Witte luiken in een serre worden blauw.)
Op het dak kunnen de luiken open voor natuurlijke ventilatie.
Zo hou je het gebouw comfortabel, het hele jaar door.
(Bij een werkblad met gaten erin:)
Behalve warmteterugwinning uit de serres wekken we ook warmte op met biogas.
Dat halen we onder andere uit het gft-afval.
(Ze gooit een klokhuis in een gat.)
Ook erg trots zijn we op de pilot met onze toiletten.
(Ze opent de deur van een damestoilet. Even later staat ze bij strakke wasbakken met spiegels:)
DE STEVIGE MUZIEK SPEELT VERDER
Bij een gewone wc spoel je alles het riool in maar hier vangen we de ontlasting op met vacuümtoiletten.
Dat bespaart heel veel water. En die ontlasting gaat vervolgens in een tank en daar maken we biogas van. Gaaf, hè?
(Beeldtekst: 80 vacuümtoiletten. 6 liter minder water per spoelbeurt. 9500 m3 biogas per jaar. Ze loopt een trap onder een glazen dak op:)
Kom je mee naar boven?
(Via een gang waar in een nis kuipen met grote planten staan, loopt ze naar een deur. Buiten wijst ze naar rijen zonnepanelen:)
DE STEVIGE MUZIEK SPEELT VERDER
En ook hier wekken we energie op.
(Beeldtekst: 1300 m2 zonnepanelen. 2019, alle nieuwbouw en renovaties energieneutraal. Emmely staat op het dak:)
Alle ervaringen die we hier opdoen, zetten we door in rijkskantoren door het hele land.
Zo geven we het goede voorbeeld en stappen we samen over op duurzame oplossingen.
Wil je meer weten? Kijk dan op de website van het Rijksvastgoedbedrijf.
(Het Nederlandse wapenschild met daarnaast: Rijksvastgoedbedrijf. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Beeldtekst: www.rijksvastgoedbedrijf.nl.)
DE STEVIGE MUZIEK SPEELT NOG EVEN VERDER EN STOPT
De bouw van de nieuwe huisvesting van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gaat op 29 november officieel van start met het slaan van de eerste paal op het terrein in Utrecht. De 73 boorpalen onder de toren hebben een diameter van 1,85 meter en een lengte van circa 58 meter. De omvang van deze palen zorgt ervoor dat het gebouw voldoet aan de gestelde trillingseis voor laboratoria. Het nieuwe gebouw zal naar verwachting in het najaar van 2021 klaar zijn voor gebruik. Dat is wel zo’n 3 jaar later dan gepland, want eerst moest een oplossing gevonden worden voor trillingen van buitenaf die het werk in de laboratoria niet mogen verstoren.
Het Rijksvastgoedbedrijf koopt voor 30,5 miljoen euro twee kantoorpanden aan de Schedeldoekshaven in het centrum van Den Haag. Het gaat om het kantorencomplex Terminal Noord en Terminal Zuid met een vloeroppervlak van 22.916 m2. Na renovatie krijgen afdelingen of diensten van ministeries er onderdak. De aankoop past in het beleid van het Rijksvastgoedbedrijf om meer gebouwen in eigendom te hebben en minder te huren. Eigen gebouwen zijn gemakkelijker duurzaam te maken. Bovendien is het bij de huidige lage rente goedkoper om te kopen dan te huren.