Tekst Ronnie Overgoor
Foto Overgoor tijdens een RVB Talkshow. Beeld: Formatique

Mijn vak heeft niets met de vastgoedsector te maken. Ik ben dagvoorzitter en presentator van zakelijke events en ik mocht een aantal keren een online RVB-talkshow (zie foto) hosten waarbij ik in gesprek ging met collega’s van het Rijksvastgoedbedrijf (RVB), marktpartijen en andere specialisten. Ik maakte kennis met een ambitieuze club vol met enthousiaste professionals die zich terdege bewust zijn (de meesten dan) van alle veranderingen in deze sector en de wereld eromheen en wat dat betekent voor de toekomstige rol van het RVB.

En wie toekomst zegt, zegt jonge mensen. Zíj zijn degenen die in de wereld van morgen gaan leven, die wij nu aan het vormgeven zijn. Ik heb drie adviezen:

  •  Vertel verhalen 

Ik googlede een paar seconden en ik had heel wat rapporten van het RVB te pakken met heel veel pagina’s tekst en klinkende titels als ‘Van object naar omgeving. Een toekomstbestendige borging van beleidsambities’. Nou weet ik niet wie de doelgroep is van dit rapport, maar ik weet één ding zeker: niemand onder de 28 gaat ‘m lezen.

Er is een nieuwe generatie die inmiddels werkt bij het RVB, in de bouw- en vastgoedsector actief is en onderdeel is van het hele proces, die in beelden denkt. Die willen video’s zien en verhalen horen. Hun kanalen? YouTube en de podcastkanalen. 

Mijn advies? Willen we die groep bereiken dan moet je de communicatie daarop aanpassen.

  •  Laat je aansteken

Ik sprak (voor mijn YouTube kanaal 7DTV) met Eva Aarts. Samen met haar zakenpartner Wies van Lieshout runt ze het bedrijf Waterweg.  Wat ze maken? Waterpasserende tegels, gemaakt van bagger. Ambitieus en enthousiast en hard groeiend. Hun leeftijd? 22 en 26 jaar. Hun passie? Aanstekelijk.

Mijn advies? Werk samen met jonge gasten om in contact te komen met frisse, prachtige innovaties en laat je aansteken door hun jeugdig enthousiasme en hun dromen.

  • Help ze op weg

Natuurlijk is het niet de primaire taak van het RVB om het woningprobleem op te lossen. Maar als grote speler en eigenaar van best wel wat gebouwen en grond speel je er wel een rol in. Ik heb drie zonen van in de 20 en voor hen is het onmogelijk om een eenvoudig huisje te kopen. Nogmaals, niet de primaire taak om dit als RVB op te lossen, maar het RVB kan wel degelijk onderdeel zijn van de oplossing. 

Mijn idee? Jongeren moeten in een prachtland als Nederland fatsoenlijk kunnen wonen, op welke manier dan ook. Help ze op weg.

Ronnie Overgoor, dagvoorzitter
 

‘Werk samen met jonge gasten om in contact te komen met frisse innovaties’