Parel

Dit artikel hoort bij: Kei 10: Bijzondere klussen

Beter, sterker, sneller

Tekst Josanne Algera
Foto Jeroen Liebers

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft een veelzijdige vastgoedportefeuille met bijzonder vastgoed. Maar dat er ook buitensportaccommodaties toe behoren, is minder bekend. Nauk van der Donk houdt zich bij het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) bezig met de ontwikkeling, bouw, het beheer en onderhoud van dit sportieve vastgoed. Hij is ‘erg trots’ op het ontwerp voor de nieuwe survivalrunbaan in Schaarsbergen: het is een echte parel.

Op de Oranjekazerne in Schaarsbergen wordt druk gebouwd aan de ruim 120 meter lange survivalrunbaan. Deze bestaat uit 17 verschillende hindernisvakken met ruim 100 verschillende hindernissporen, 150 hindernissen en 1001 verschillende oefeningen. Op de foto boven is te zien hoe het grootste en hoogste onderdeel van de baan op zijn plek wordt gehesen: de militairen kunnen op dit onderdeel een grote afstand overbruggen door middel van een touwzwaai in een net.

3D-model van de enorme hindernisbaan. ‘Geen houtje-touwtjebaan’ met beperkte levensduur.

Innovatieproject

‘De survivalrunbaan is een unieke sportaccommodatie die we de afgelopen 2 jaar in opdracht van Defensie helemaal vanaf scratch hebben ontwikkeld. Het kleine projectteam bestond uit vertegenwoordigers van Defensie en een aantal deskundigen uit de markt’, zegt Van der Donk, hoofd van de vakgroep sport- en trainingsfaciliteiten bij het Expertisecentrum Techniek van het RVB. De baan, waar met zo’n 100 militairen tegelijk op getraind kan worden, moet zo goed mogelijk tegemoet komen aan nieuwe functionele behoeften van Defensie. Van der Donk: ‘Het is geen tijdelijke houtje-touwtjebaan met een beperkte levensduur en veel onderhoud, maar het is iets duurzaams en structureels.’

‘Vaardig bewegende militairen’

Adaptief?

Deze hindernisbaan is bedoeld als eerste pilot. Defensie wil hem als  volwaardig nieuwe trainingsmogelijkheid gebruiken voor “vaardig bewegende militairen”, die in alle situaties en omstandigheden obstakels en hindernissen probleemloos kunnen passeren. De baan moet dus iets toevoegen aan het traditionele militaire opleidingsprogramma en daarom onderzoekt TNO (Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek) straks of de baan daadwerkelijk bijdraagt aan het adaptieve vermogen van de militair. Als dit het geval is, komt de baan in het landelijke opleidingsprogramma en kunnen er vergelijkbare banen op meer Defensieterreinen gebouwd worden, elk afgestemd op de specifieke vraag en de beschikbare ruimte.

Nauk van der Donk: ‘Ik heb al heel lang affiniteit met 3D-modellen: je ziet wat je krijgt.’

Van der Donk: ‘We hebben de baan ook op een moderne manier ontworpen. We hebben de behoeften van Defensie vertaald naar een geavanceerd modulair 3D-ontwerp.’ Samen met een werkgroep van Defensie en een modeleur uit de markt, ging de RVB-vakgroep aan de slag. ‘Het ontwerpen in de buitenruimte met 3D-modellen is relatief nieuw bij het RVB. Ik heb al lang affiniteit met 3D modelleren; die zijn duidelijker dan 2D-ontwerpen: “what you see is what you get”.

‘Trainingsmogelijkheden sneller realiteit maken’

Vakgroep

De vakgroep sport- en trainingsfaciliteiten houdt zich bezig met reguliere kunstgrasportvelden, atletiekbanen en playcourts, maar ook met bijzondere trainingsaccommodaties zoals skills gardens, calisthenics parken, klimtorens en touw- en hindernisbanen. De vakgroep zorgt ervoor dat de behoefte aan trainingsfaciliteiten sneller realiteit wordt. Mike Rigter, senior medewerker vastgoed en infrastructuur: ‘De vakgroep hoort wat de behoeftes zijn, en zorgt voor duidelijkheid in de uitvoering, onderhoud en keuringen. Als vakgroep zitten we dichter bij het vuur en zo ontlasten we de sportgroepen van Defensie.’ De sportfaciliteiten bevinden zich binnen de justitiële inrichtingen en op Defensiecomplexen. De survivalrunbaan zal in het eerste kwartaal van 2021 in gebruik worden genomen.

  • Bekijk de fotoserie >>

Mike Rigter (rechts) en Nauk van der Donk van het RVB bij het ontwerp van de nieuwe hindernisbaan in Schaarsbergen