Extra

Dit artikel hoort bij: Kei 10: Bijzondere klussen

Wow!

Tekst Marianne Schijf

De verkoop van een vroegere gevangenis, de renovatie van een monumentaal gebouw, het ontwerp voor een duurzaam lesgebouw, de aanleg van nieuwe natuur of de ontwikkeling van een heel gebied. Het Rijksvastgoedbedrijf werkt aan hele bijzondere projecten en daar komt ook heel wat bijzonder werk bij kijken. In de fotoreeks hieronder een greep uit de speciale RVB-projecten van 2019 en 2020.

  • Op de foto: het nieuwe lesgebouw op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Beeld: Defensie
  • Klik op de >>pijlen in de foto’s of op de bullets eronder en mis geen plaatje.

Woonwerkgebied met stadstuin

Een verouderde en onaantrekkelijke kantorenlocatie in Groningen verandert in een prettig woonwerkgebied met een spectaculair kantoorgebouw, openbare stadstuin en een horecapaviljoen. Dat spectaculaire gebouw is van de Dienst Uitvoering Onderwijs en de Belastingdienst en dateert van 2011. Met het nieuwe project wordt afgemaakt waar toen mee begonnen is: maatschappelijke meerwaarde creëren op rijksgrond.

Beeld: Hans Roggen

Op weg helpen

Leegstaand vastgoed krijgt dankzij het Rijksvastgoedbedrijf een nieuwe, sociaal-maatschappelijke bestemming. In Maastricht is een voormalig monumentaal kazernegebouw mogelijk straks op proef in gebruik als opleidingsplek voor jongeren die anders moeilijk aan de bak komen of uitvallen. Dit project heet Skills in de stad; Het RVB biedt leegstaand vastgoed aan de gemeente aan voor de Skills aanpak. Er komt ook een proef in Leeuwarden. De foto is genomen op een andere locatie (Athos) in Maastricht.

Beeld: Arenda Oomen

Innovatief

Het vroegere hermetisch afgesloten Marineterrein in Amsterdam wordt nu al deels teruggegeven aan de stad. Vele Amsterdammers namen tijdens de zomerse hitte van 2020 al een duik in het natuurwater van het IJ. Het Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt dit historische gebied samen met alle partijen tot een plek voor leren, werken en wonen. Innovatie is net als in de 17e eeuw de leidraad bij de ontwikkeling van het terrein.

Beeld: Kick Smeets

Moormanbrug

De enige brug die het RVB in beheer heeft is de Moormanbrug in Den Helder, in gebruik door de marine. De brug is onlangs geheel gerenoveerd in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf: ook de Panama-wielen moesten vervangen worden.

Beeld: John van Helvert

Energiek

De voormalige vliegbasis Valkenburg bij Katwijk wordt getransformeerd tot een duurzame en energieneutrale woonwijk. Het Rijksvastgoedbedrijf steekt veel energie in de ontwikkeling en voorbereiding van het terrein. Ook op andere plekken in Nederland geeft het Rijksvastgoedbedrijf graag grond uit om duurzame energie te winnen. Zo verrijst er naar verwachting in 2023 op de Tweede Maasvlakte bij Rotterdam een gigantisch windpark. Het Rijk is daarmee verzekerd van 25 jaar groene stroom. Foto: zonnepark bij Katwijk.

Beeld: Erik Jansen

In de verkoop: voormalige gevangenis Wolvenplein

Eerder in lege toestand tijdelijk bestemd voor culturele en creatieve bedrijfjes, sinds maart 2020 in de verkoop: de prachtige monumentale gevangenis uit 1852 aan het Wolvenplein in Utrecht. Omwonenden, gemeente en de markt hebben er allemaal ideeën over, dus het is werk op het snijvlak van ambtenarij en markt.

Beeld: Hans Roggen

Verhuizing van kunst

Ook kunst heeft soms een nieuw onderkomen nodig. Omdat de penitentiaire inrichting in Zwaag gesloopt wordt, moest het enorme kunstwerk van Marc Ruygrok, dat hij speciaal voor deze plek maakte, naar een nieuwe locatie. Het Rijksvastgoedbedrijf vond een nieuwe locatie, met toestemming van de kunstenaar. Die zoektocht is al een klus op zich; het transport ernaar toe was ook geen geringe opgave. De 4 ton zware schaal werd overdag ‘in de touwen’ geslagen om ’s nachts met buitengewoon vervoer naar Apeldoorn te reizen. Bij Quintax, het rekencentrum van de Belastingdienst, kreeg het kunstwerk weer een mooie nieuwe plek.

Beeld: Erik Jansen

Gekocht: paleis van Justitie

Meer eigendom, minder huren: het Rijksvastgoedbedrijf kocht dit jaar het paleis van Justitie in Den Bosch. Gebouwen die in eigendom zijn, zijn goedkoper in onderhoud én zijn gemakkelijker naar eigen inzicht te verduurzamen. Dus vandaar.

Beeld: Dirk Verwoerd

Nieuwe natuur

Kicken, vindt een boswachter van Natuurmonumenten het: de nieuwe Marker Wadden worden in rap tempo een paradijs voor vogels, vissen, insecten en planten. Het Rijksvastgoedbedrijf droeg zijn steentje bij door het zand en het water uit het Markermeer in erfpacht uit te geven voor de ontwikkeling van dit nieuwe stukje Nederlandse natuur. Op de foto het 12 kilometer lange vlonderpad op het enige eiland dat toegankelijk is voor natuurminnend publiek.

Beeld: Annemieke Schaap

Corona

De pandemie heeft vanaf begin 2020 ook heel Nederland in zijn greep en strenge maatregelen zijn noodzakelijk. Thuiswerken wordt het nieuwe normaal. In de kantoren van het Rijk is een stuk minder activiteit, maar het Rijksvastgoedbedrijf zorgt er met anderen voor dat de kantoren veilig zijn én de bouwsector aan de gang blijft.

Beeld: Rob Acket

Versnelde sanering

Juist in deze tijd nu gebouwen deels leegstaan kunnen asbestsaneringen en andere renovatieprojecten versneld worden opgepakt. Dit is zo’n coronaproject: de asbestsanering in het kantoor van de Belastingdienst in Arnhem kon snel gebeuren, omdat het pand zo goed als leeg was.

Beeld: Erik Jansen

Innovatief en duurzaam lesgebouw

#Buildingswow: op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn werd eind september het nieuwe lesgebouw voor de opleiding van de Koninklijke Marechaussee geopend: een toonbeeld van licht, duurzaamheid en innovatie van de hand van RVB-architect Peter Theuwissen. Het 16.000 m2 grootte lesgebouw is volledig gasloos en voorzien van een innovatieve ijsbufferinstallatie die zorgt voor het verwarmen en koelen van het gebouw. De opening van dit bijzondere gebouw vormt het sluitstuk van de ingrijpende renovatie van deze kazerne.

Beeld: Defensie

Renovatie Trippenhuis wint architectuurprijs

Om trots op te zijn: de verbouwing van het Amsterdamse Trippenhuiscomplex is onderscheiden met de Gouden A.A.P. 2020 . De Gouden A.A.P. is de belangrijkste Amsterdamse Architectuur Prijs en is een onderscheiding voor architect én opdrachtgever. Het transformatieproject van Office Winhov, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en het Rijksvastgoedbedrijf ontving de vakprijs. Het Rijksvastgoedbedrijf is eigenaar van het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal 27 en 29. In het pand zit de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).

Keukens

Op alle kazernes vergen ook de keukens groot onderhoud. Het Rijksvastgoedbedrijf startte een intensief keukenprogramma; deze keuken op de kazerne in Schaarsbergen is alweer in topstaat gebracht.

Beeld: Rob Gieling

Archeologie

Een Romeinse spitsgracht, een verdedigingswal, funderingen van wat waarschijnlijk een wachttoren was. Archeologen vonden eind oktober tijdens opgravingen op het voormalige vliegkamp Valkenburg in Katwijk resten van de grensverdediging van het Romeinse Rijk uit de 1e eeuw na Christus. Op deze plek treft het Rijkvastgoedbedrijf voorbereidingen voor woningbouw en daarvoor wordt de bodem onderzocht. De archeologen leggen de bijzondere resten zo snel mogelijk bloot en brengen ze naar laboratoria voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Beeld: Bas Kijzers

Entreekunst

Het bijzondere en kleurrijke hekwerk met 36 verschillend gekleurde banen, dat het binnenterrein van het Haagse kantoorpand aan Korte Voorhout 7 ’s avonds afsluit, krijgt een nieuw likje verf. Het hekwerk is een kunstwerk van Jan van der Ploeg, dat hij na de verbouwing van het pand in 2010 maakte. Het Rijksvastgoedbedrijf selecteert de kunstenaars die, gefinancierd uit de percentageregeling, bij nieuwbouw of verbouwing van rijksgebouwen een kunstwerk mogen maken.