Tekst Anka van Voorthuijsen
Foto Alwin Winkel, projectmanager bij het project Streepland A16. Beelden: Erik Jansen
Alwin Winkel is projectmanager bij het project Streepland A16. Voor het eerst konden marktpartijen hier via een openbare procedure ‘strijden’ om het recht om windmolens te plaatsen en te exploiteren op rijksgrond. Tot nog toe wordt overbodige rijksgrond meestal verkocht.
Provincie, vier Brabantse gemeenten, Rijkwaterstaat en het Rijksvastgoedbedrijf werkten hierbij nauw samen. Winkel: ‘Zulke samenwerkingen tussen rijk en andere overheden zullen veel vaker voorkomen in de toekomst. Als rijk leveren we zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie.’
Pakketje met strik
Dit soort complexe opgaven, daar houdt hij van, zegt Winkel. ‘Het experimentele karakter is erg leuk. Vooral als bij alle betrokken partijen mensen zitten die ervoor gaan, zoals hier.’ De crux van dit project: het Rijksvastgoedbedrijf deed alle voorwerk wat betreft vergunningen, ontheffingen en het vinden van een geschikte locatie. ‘We hebben het aan de markt gepresenteerd als een pakketje met een strik eromheen.’ Inschrijvende partijen moesten akkoord gaan met de green deal die de provincie al had gesloten met onder meer de betrokken gemeenten: verduurzaming van woningen als compensatie voor overlast door slagschaduw en geluid. Het Rijksvastgoedbedrijf vroeg daar bovenop nog om maatregelen in het kader van goed nabuurschap.
- Loop mee met Alwin Winkel en klik op de > pijlen in de foto of op de bullets onder de fotoserie.