Uitgelicht: Vuurtorenweg Scheveningen

Dit artikel hoort bij: Kei 2: Verkoop

Bouwen in de duinen

Tekst Isabel van Lent
Foto Kantoorgebouw aan de Vuurtorenweg in Den Haag. Foto: Art of Branding

Aan de Scheveningse boulevard ligt op een duinenrij naast de karakteristieke vuurtoren, het voormalige kantoor van de Vaarwegmarkeringsdienst van Rijkswaterstaat. Met de verkoop van dit pand komt ruimte vrij om pal aan het strand te wonen.

Anne Rose Boelens
Anne-Rose Boelens. Foto: Arenda Oomen

Van de architectuur moet het pand aan de Vuurtorenweg het niet hebben. ‘Het lijkt een beetje op een bunker, eigenlijk is het een foeilelijk gebouw’, beschrijft Anne-Rose Boelens het jaren-zeventigcomplex. Boelens werkt op de afdeling Verhuur en Taxaties van het Rijksvastgoedbedrijf. Voorheen was ze projectleider Verkoop, waarbij ze onder meer de Vuurtorenweg onder haar hoede had. Wat haar betreft vooral een aantrekkelijke locatie vanwege de ligging: ‘Het gebouw staat bovenop de duinen, een steenworp van het strand, met vrij uitzicht over de zee.’ Hoewel transformatie ook tot de mogelijkheden behoorde, lag het voor de hand dat de nieuwe eigenaar zou kiezen voor sloop: ‘Het huidige gebouw heeft een bruto vloeroppervlak van 5679 m2. De Nota van Uitgangspunten geeft aan binnen welke kaders de locatie kan worden herontwikkeld en biedt ruimte voor een gebouw van maximum 9000 m2. Dat is natuurlijk een enorme waardecreatie.’

Panorama
Uitzicht vanaf het dak
Uitzicht vanaf het pand Foto: Rijksvastgoedbedrijf

Het project past bij de ambitieuze plannen om van Scheveningen dé badplaats van Noordwest-Europa te maken

Overdonderd door animo

De verkoop kwam niet zomaar tot stand. In het voortraject is twee jaar intensief met de gemeente samengewerkt om uit te zoeken wat de meest gewenste bestemming was voor de Vuurtorenweg. Het startschot voor de verkoop werd uiteindelijk gegeven tijdens de Provada in 2015. Boelens: ‘Een “gewone” openbare inschrijving kent een termijn van 6 maanden. Wanneer het gaat om een herontwikkelingstraject, zijn dat er 9. Zo hebben partijen de tijd om te rekenen, financiers te zoeken en plannen te maken met een architect.’ Er bleek enorm veel interesse voor het object. ‘We zijn echt overdonderd door het animo.’ De Vuurtorenweg werd in april 2016 gegund aan ontwikkelaar KondorWessels Vastgoed die hier circa 70 loftappartementen tot stand gaat brengen. Het project past bij de ambitieuze plannen van de gemeente Den Haag om van Scheveningen dé badplaats van Noordwest-Europa te maken. De pier wordt onder handen genomen, de boulevard opnieuw ingericht en de haven herontwikkeld. Boelens: ‘Het is bijzonder om hier onderdeel van uit te maken. Het is een enorme verrijking van Scheveningen als er op deze locatie wat moois gebeurt.’

Ligging van het pand
Het kantoorpand met de vuurtoren
Het voormalige kantoor van de Vaarwegmarkeringsdienst met de karakteristieke vuurtoren van Scheveningen

Ervaren ontwikkelaar gezocht

Het Rijksvastgoedbedrijf hanteert verschillende scenario’s bij de verkoop van panden. Hier is gekozen voor een proces met voorselectie. Dat houdt in dat de geïnteresseerde partijen onder meer aan de hand van referentieprojecten moesten aantonen ervaring te hebben met ontwerpen, ontwikkelen, bouwen of financieren. Boelens legt uit: ‘Het is een ingewikkelde locatie, je gaat immers op een zeewering in de duinen bouwen.’ Het Rijksvastgoedbedrijf liet op voorhand onderzoek doen naar de mogelijkheden van de Vuurtorenweg. Zo bracht het Atelier Rijksbouwmeester architectonische scenario’s in beeld. Arcadis onderzocht hoeveel zand er kon worden afgegraven – bijvoorbeeld om een parkeergarage aan te leggen – zonder dat de zeewering risico loopt. ‘Verder hebben we de locatie onderzocht op aspecten als archeologie, asbest, bodemkwaliteit, flora en fauna’, vertelt Boelens. ‘Als Rijksvastgoedbedrijf hebben we een voorbeeldfunctie: we moeten zo transparant mogelijk te werk gaan. Tegelijkertijd is dit ook in ons voordeel. Hoe meer onzekerheden we voor de marktpartij kunnen wegnemen, des te hoger de opbrengst van het gebouw.’

Verrekijker, uitzicht op zee
‘Het gebouw staat bovenop de duinen, een steenworp van het strand, met vrij uitzicht over de zee.’ Art of Branding