Tekst Isabel van Lent
Foto Woning in de wijk Kwartje, Curaçao

In wijken met klinkende namen, zoals Kwartje en Grote Berg op Curaçao, en Primavera op Aruba worden tientallen defensiewoningen gefaseerd op de markt gebracht en geveild.

Zon, zee, strand en een paar villa’s verkopen

Projectleider Michiel von Bönninghausen legt uit hoe de huisvestingbehoefte bij Defensie in het Caribisch Gebied zo heeft kunnen afnemen: ‘Vroeger werd je voor een paar jaar uitgezonden en kreeg je een woning toegewezen. Nu hebben militairen zelf de keuze of ze een defensiewoning huren of via de particuliere markt op zoek gaan naar een huis.’ Hierdoor is een deel van de woningvoorraad structureel leeg komen te staan en heeft het Rijksvastgoedbedrijf besloten om tientallen woningen gefaseerd te veilen. Dat lijkt idyllisch: zon, zee, strand en een paar villa’s verkopen. ‘Het klinkt inderdaad leuk’, lacht Von Bönninghausen. ‘Maar de realiteit blijkt toch wat complexer. Je kent de markt en de cultuur niet, je zit met een afstand van 9000 kilometer en een tijdsverschil van 6 uur.’

Een hele straat met te-koopborden
Een hele straat met te-koopborden.
Michiel van Bönninghausen
Michiel von Bönninghausen. Foto: Arenda Oomen

De doelgroep bleek beter bereikbaar via internet

Strooifolders versus Facebook

In 2015 vertrok hij samen met een collega naar Curaçao en Aruba om de situatie te verkennen en met juridische, bouwtechnische en marketingexperts te spreken. ‘Uit die gesprekken bleek dat we ons vooral moesten richten op de plaatselijke middenklasse. Omdat we niet zeker wisten hoe goed we deze doelgroep konden bereiken, hebben we zowel ingezet op online als offline marketing.’ Zo werd een verkoopwebsite in het leven geroepen: www.caribbean-houses.com en geadverteerd via Facebook en Google. De ‘papieren’ marketing bestond uit biedboeken bij de notaris, posters, te-koopborden, strooifolders en advertenties in kranten. Als Von Bönninghausen terugblikt op het proces, zijn er weinig dingen die hij anders had willen doen. ‘We hebben vanuit Nederland de verkoopprocedure aangestuurd, maar werden wel ondersteund door plaatselijke partners, zoals collega’s op de kazernes, een marketingdeskundige en een notaris. Iedereen werkte goed samen, soms beter dan in Nederland het geval is.’ Alleen op het gebied van de marketing moest er wat worden bijgesteld. De beoogde doelgroep blijkt namelijk in de praktijk veel beter bereikbaar via het internet dan met advertenties in kranten en met dikke papieren biedboeken.

‘De samenwerking verloopt soms beter dan in Nederland’

Woning in de wijk Piscadera, Curaçao
Woning in de wijk Piscadera, Curaçao
Veilingzaal met mensen
Er kwamen ruim 40 geïnteresseerden af op de veiling van de woningen.

Draaitrap

De vrijstaande eengezinswoningen zijn gebouwd tussen 1992 en 2000 en ontworpen door een Nederlandse architect. ‘Ze zijn goed gebouwd, betaalbaar en liggen in relatief goede buurten. Ze lijken veel op elkaar, als je door een woonwijk rijdt, pik je ze er zo uit’, vertelt Von Bönninghausen. Ondanks de soortgelijke vormgeving blijken sommige villa’s een stuk beter in de markt te liggen dan andere. Dat heeft met de wijk en de voorzieningen in de buurt te maken, maar er spelen ook culturele aspecten mee. Zo heeft een huis dat tijdens de eerste veiling niet gelijk werd verkocht, een extra verdieping met een draaitrap. Von Bönninghausen: ‘Draaitrappen zijn vrij ongebruikelijk in het Caribisch gebied. Daar vind je toch vooral bungalows.’

Dit voorjaar werd de eerste lichting geveild. Negen Curaçaose woningen gingen stuk voor stuk onder de hamer. ‘Dat was wel even spannend’, vertelt von Bönninghausen. ‘De veiling begon om 9 uur, maar voor die tijd konden mensen zich melden met hun bankgarantie of hypotheektoezegging. Om half negen kwam een auto de lege parkeerplaats van de notaris oprijden. Tien minuten later hadden we nog maar één bezoeker in huis. Ik was bang dat het daarbij zou blijven, maar uiteindelijk kwamen ruim 40 geïnteresseerden op de veiling af.’ Het bleek een succes: 8 huizen werden voor een goede prijs verkocht. In september is alsnog het negende huis geveild, plus een aantal woningen op Aruba.