De iconische verschijning van het Trippenhuis siert de boekomslagen van de romanreeks ‘Het Bureau’ van J.J. Voskuil.

Portretfoto J.J. Voskuil
J.J. Voskuil Foto: Bert Nienhuis
Omslag Het Bureau deel 1
Omslag van Het Bureau, deel 1

Deze populaire boekenserie beschrijft het werkende bestaan van Maarten Koning bij het Bureau voor Dialectologie, Volks- en Naamkunde. Voordat het instituut in 1969 verhuist naar de Keizersgracht 569-571, is het gevestigd in een inmiddels gesloopt gebouw achter het Trippenhuis. In het boek beschrijft Voskuil hoe Maarten samen met zijn toenmalige directeur, meneer Beerta door de tuin naar het hoofdbureau (de KNAW) wandelt.

‘Van der Haar was secretaris van het Bestuur van het Hoofdbureau en in feite dus Maartens hoogste werkgever. Hij zat in een ruime, goed gemeubileerde kamer, met een groot bureau, een tapijt, een vergadertafel en een zitje. Ze liepen er samen heen door de tuin, over het grindpad, nadat Beerta eerst telefonisch geïnformeerd had of hun bezoek gelegen kwam. Maartens eerste indruk, toen ze zijn kamer binnenkwamen en hij Van der Haar vanachter zijn bureau zag opstaan, was dat deze man te klein was voor de kamer.’ (Fragment uit Het Bureau 1)